پيش درآمد
1 - تبيين موضوع، اهداف، قلمروها و ويژگيهاي بحث
بسيار منطقي است كه سؤال شود از اين عنوان ذكر شده براي بحث چه منظوري داريد؟
آيا تاريخ يك فرد يا يك جامعه يا مجموعهاي از پديدههاي از پيش تعيين شده مد نظر است؟
يا اينكه تاريخ تمام پديدههاي اجتماعي و انساني در عصر غيبت كبري مورد بحث قرار خواهد گرفت؟
پر واضح است كه اين عنوان در مجموعهي عناوين ويژهي تاريخ اسلام مطرح ميشود. بنابراين، بايد به مقطعي و دورهاي از تاريخ اسلام ناظر باشد، و نه به تمام پديدههاي اجتماعي و انساني در اين دوران.
ولي از آن جايي كه دوران غيبت كبري امام مهدي (عج) مطرح ميباشد و امام مهدي (عج)، امام تمام بشريت است و نه فقط مسلمين يا شيعيان و در اين دوران، مقدمات ظهور او به عنوان مصلحي جهاني فراهم ميگردد، و رسالت بررسي تاريخ اين دوران منهاي در نظر گرفتن نهايت اين دوران و اهداف مطرح شده براي امامت او - كه امام جن و انس است - امكانپذير نيست، بنابراين، چه بسا لازم باشد كه تاريخ جهان اسلام بلكه جهان بشريت در اين دوران مورد مطالعه و دقت قرار گيرد، تا سير تحولات اجتماعي و سياسي و فرهنگي - كه به سمت فراهم شدن شرايط جهاني براي ظهور مصلح جهاني جهت مييابد، با توجه به هدفمندي و قانونمند بودن حركت جهان و بشريت در اين جهان - مورد دقت قرار گيرد، و مقدار تطابق پيشبينيهاي وحياني براي آيندهي بشريت با حركت ارادي بشر و قانونمند بودن اين حركت روشن گردد. و از بحثهاي تحليلي تاريخ به ويژه تاريخ دوران غيبت بتوانيم با هدفگيريهاي قرآني براي بحثهاي تاريخي، هم سو شويم و از اين بحثهاي تحليلي براي رسيدن به اهداف والاي تاريخشناسي و تاريخنگري بهرهمند گرديم.
بنابراين، جا دارد براي كساني كه در بحثهاي تخصصي تاريخ وارد نشدهاند، اهداف و رسالت كلان بحثهاي تاريخي را روشن نماييم تا اينكه در چنين بحثهايي، بيراهه نرويم و حداكثر استفاده را از تحليل و نقد در بحثهاي تاريخي داشته باشيم.
:: موضوعات مرتبط:
*****مهدویت***** ,
مقالات ,
,
:: برچسبها:
مهدویت ,
انتظار ,